top of page

Dünya Hakkında İlginç Bilgiler

 

 

Dünya'da üretilen en pahalı yapı, yapımı için 150 milyar dolar harcanmıs olan Uluslararası Uzay Istasyonu'dur.

Dünya'nın en uzaktan çekilmis fotografı, yaklasık 6 milyar kilometre öteden çekilmistir ve Soluk Mavi Nokta olarak bilinir.

Dünya üzerinde kesfedilmis en dayanıklı canlı olan Tardigrad, vakumlu uzay ortamında 10 gün hayatta kalabilmektedir.

Bir insan uzay boslugunda, tamamen korunmasız olarak en fazla 2 dakika hayatta kalabilir.

Çin'deki hava kirliligi uzaydan görülmektedir. Çin Seddi, uzaydan görülemez.

Bir günde 24 saat yoktur. Dogrusu, 23 saat 56 dakika 4 saniyedir.

Dünya, bir bowling topundan bile daha pürüzsüzdür. Bowling topunun üzerindeki, hissedilemeyen pürüzlerin aksine, en yüksek dag ile en derin okyanus bile Dünya yüzeyinin kalınlıgının sadece 5.000'de 1'ini olusturur.

Sputnik'in 1957'de uzaya gönderilmesinden beridir, Dünya çevresinde dolanmak üzere fırlatılmıs toplamda 38.000 adet uydu bulunmaktadır. Bunun 16.000 civarı düsmüs ya da indirilmistir.

Günümüzde, an itibariyle Dünya etrafında 22.000 adet uydu dolanmaktadır. Bunların sadece %5'i çalısmaktadır, %8'inin yakıtı bitmistir, %87'si ise bozuktur/çalısmamaktadır.

Her gün uzaydan Dünya'ya 100 ton agırlıgında meteorit tozu düsmektedir.

Armstrong Limiti olarak bilinen yükseklik limiti yerden 19 kilometredir. Bu limitten sonra astronot kıyafeti giymek gerekmektedir. Eger giyilmeyecek olursa, vücuttaki su, vücut sıcaklıgında kaynamaya baslayacaktır.

Eger fabrikalara uygulanan CO2 salınımı ücretlendirmesi üzerinden hesap yapılacak olursa, atmosferin parasal degeri 4.300.000.000.000.000 Sterlin olacaktır. Atmosferdeki her metreküp basına 1.3 CO2 molekülü düser.

Dinozorların evrimlesmis olabilmesinin tek nedeni, o zamanlarda atmosferde daha fazla oksijen bulunmasıdır. Günümüzdeki hiçbir amfibi veya sürüngen, dinozorların boyuna erisemez, çünkü atmosferimizde o kadar oksijen bulunmamaktadır.

Dünya, Günes Sistemi içerisinde levha tektonigine sahip tek gezegendir. Ancak eger levha hareketi olmasaydı, karbon tüketilip yenilenemezdi ve Dünya, tıpkı Venüs gibi asırı ısınırdı.

Nadir elementler olarak bilinen kimyasallar, sanıldıgı kadar "nadir" degildirler. Lutetyum elementi Dünya kabugunda altından 200 kat daha fazla bulunur. Ki bu, "nadir elementler" arasında en seyrek bulunanıdır.

Dünya'daki altının %99'u, çekirdegi içerisinde bulunur. Öyle ki, Dünya'nın çevresini 45 santimetre kalınlıgında sarabilecek kadar altın vardır.

Dünya'nın çekirdek kısmı 5500 santigrat derece sıcaklıktadır. Bu sıcaklık, Günes'in yüzey sıcaklıgına hemen hemen esittir.

Dünya'nın kalbi olarak sayabilecegimiz çekirdek, 2500 kilometre çapa sahip bir demir küredir. Akkor olacak düzeyde sıcak olmasına ragmen, çekirdek üzerindeki basınç o kadar fazladır ki, demir bu sıcaklıkta eriyemez.

Dünya'nın en büyük kristalleri, 55 ton agırlıgındadır. Bu kristaller, Meksika'nın altındaki Naica gümüs madenlerinde yatmaktadır.

Amazon Nehri'nin yaklasık olarak tam altında, yer yüzeyinden 4 kilometre derinlikte, Rio Hamza Nehri adı verilen bir su akmaktadır. Bazı noktalarda 400 kilometre kadar genislige ulasabilen bu nehir, topragın içerisinde saatte sadece 1 milimetre akabilmektedir.

Türkmenistan'da bulunan Cehennem Kapısı isimli çukur, yer altında sıkısmıs gazın, düzgün bir krater içerisinde alev almasından ötürü, 40 yıldan uzun bir süredir, durmaksızın yanmaktadır.

Simdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık, 1922 yılında Libya'nın El Azizia ilinde kaydedilen 57.8 santigrat derece sıcaklıktır.

Dünya üzerindeki ilk canlılık örneklerine günümüzden 3.5 milyar yıl öncesine ait tabakalarda, Avusturalya'da rastlanmaktadır. Bu o kadar uzun bir süredir ki, o dönemde atmosferde oksijen bile bulunmamaktadır.

Simdiye kadar kaydedilen en soguk gün, Antarktika'daki Vostok Istasyonu'nda kaydedilmistir ve -89.2 santigrat derecedir.

Her kıta, yılda ortalama olarak 2 santimetre kadar yer degistirmektedir.

Tüm türlerin yaklasık olarak sadece %14'ü tanımlanabilmistir.

Önümüzdeki 300 yıl içerisinde, günümüzde var olan türlerin tamamının %75'inin soyu tükenecektir.

Bilinen en eski insan yapımı dini yapıt, Milattan Önce 10. milenyumda (MÖ 10.000) yapılmıs olan Göbeklitepe'dir ve Türkiye'de bulunur.

Bugüne kadar gezegenimizde 106.000.000.000 insan yasamıstır. 2050 yılına ulastıgımızda Dünya'da 9.200.000.000 insan olacagı tahmin edilmektedir.

bottom of page